Eames Lounge Chair: grensverleggende design fauteuil

Denk je aan een echte traditionele ruime stoel met optimaal zitcomfort, dan kom je al gauw uit bij de Eames Lounge Chair. Deze stoel is ontworpen in 1956 door Charles en Ray Eames in opdracht van het Amerikaanse merk Herman Miller. Het veelbelovende ontwerp haalde veel enthousiasme bij de opdrachtgever naar boven, waardoor het snel in productie werd genomen. Naast de fauteuil hebben Charles en Ray Eames de Ottoman er ook bij ontworpen om het ultieme comfort na te streven.

Eames Lounge Chair

Grensverleggende Design Fauteuil

Aangezien de bekendheid van de zwart gepigmenteerde Eames Lounge Chair niet beperkt bleef tot alleen Amerika, maar er ook een grote vraag ontstond in de rest van de wereld, moest de productie worden uitgebreid. Herman Miller beperkte de productie tot de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika, terwijl Vitra de productie in Europa, het Midden-Oosten en Azië op zich nam, weliswaar onder licentie van Herman Miller. Vitra gaf in de productie haar eigen kenmerken mee met de fauteuil.  In 1884 scheiden de wegen tussen de twee merken in overleg en besloten ze hun eigen labels te gebruiken, om te laten zien wie de fabrikant van de Eames Lounge Chair was.Eames Lounge Chair met Ottoman grijs

Opvallende verschillen tussen Herman Miller en Vitra

Naast het label zijn er nog meer verschillen tussen de Eames Lounge Chair van de Europese en Amerikaanse fabrikant. De verschillen vertalen zich al in het onderstel. Het uiteinde van de poten van het Herman Miller model staan in een hoek van 90 graden, terwijl het Vitra model in een diagonale lijn naar de grond loopt. Het tweede verschil heeft betrekking op de achterzijde van de fauteuil, waar in beide gevallen gebruik is gemaakt van kersenhout, maar het Herman Miller model een stuk roder over komt. Ten derde voelt de vulling van het Vitra model anders aan dan dat van Herman Miller. De vulling van de kussens zijn bij Vitra voelbaar steviger. Dit komt omdat Vitra zich moet houden aan de Europese wetgeving, waarbij het noodzakelijk is om een brandwerende vulling te gebruiken. Als laatste is er een subtiel verschil in de afmeting van de lounge stoelen. Het Amerikaanse model hanteert een breedte van 83 centimeter, terwijl het Europese model 84 centimeter betreft, de hoogte van het Amerikaanse model is 80 centimeter ten opzichte van de Europese 84 centimeter en de diepte is bij het Amerikaanse model 83 centimeter ten opzichte van de Europese 85 centimeter.

De roem van de Eames Lounge Chair

Het ontwerp van Charles en Ray Eames was voornamelijk vernieuwend door de uitvinding van het kunnen buigen van hout. Hierdoor ontstonden nieuwe mogelijkheden waar het Eames duo goed gebruik van heeft gemaakt. Destijds bestond de stoel uit gebogen palissander multiplex met een aluminium onderstel en een zitting bekleed met zwart aniline kussens in leer gevuld met schuimrubber. Door haar vele pluspunten als lichter, eleganter en moderner dan andere fauteuils heeft het de status bereikt van een echte klassieker in de geschiedenis van meubeldesign.

Evolutie van de Eames fauteuils

Dankzij het klassieke design en grote roem van de fauteuil is er niet veel afgeweken van het ontwerp. Desondanks hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden, denk dan niet alleen aan verschillende kleuren en andere materialen, maar ook aan andere maten. Sinds het ontstaan van de fauteuil tot nu is de lengte van de gemiddelde persoon wel 10cm groter geworden. Hierdoor is de Eames Lounge Chair nu bijvoorbeeld ook in XL beschikbaar. Dit is de beste keuze voor personen die groter dan 1,80 zijn.

Eames Lounge Chair replica

Bij Cavel Design hebben wij zes verschillende soorten Lounge Chairs van Eames met bijpassende ottoman replica. Het gaat bij deze fauteuils om replica’s, waardoor u voor een acceptabele prijs een mooie comfortabele fauteuil aan uw interieur kunt toevoegen. Daarbij krijgt u met deze fauteuil echte kwaliteit in huis, er wordt namelijk gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen zoals premium leder en is de uitwerking tot in detail op het originele ontwerp afgestemd. De Eames Lounge Chair replica is verkrijgbaar in zes verschillende kleurvarianten, namelijk: zwart leer met palissander schalen, zwart leer met walnoot schalen, wit leer met walnoot schalen, cognac leer met essen schalen, grijs leer met zwarte schalen en een full black editie.

De fauteuil dat past bij elk interieur

Naast de zes standaard kleuropties van Cavel bij de Eames Lounge Chair, is er ook de mogelijkheid om andere kleuropties aanvragen. Hiervoor zult u met ons contact op moeten nemen via de mail of door te bellen. Hierdoor zit er altijd wel een fauteuil bij die perfect aansluit op uw interieur. Bent u op zoek naar een lounge stoel voor in een moderne woonstijl? Dan kunt u het best kiezen voor wit, grijs, zwart of bruin (afhankelijk van de rest van het interieur). Een extra optie is om de meubels in de woonkamer te verbinden doormiddel van een vloerkleed. Daarnaast geeft een vloerkleed vaak ook meer sfeer.

Sfeerfoto Eames Lounge Chair achterzijde

Waarom een fauteuil?

Door het toevoegen van een los zitelement, zoals een fauteuil, kunt u makkelijker spelen met de opstelling van uw woonkamer. Kiest u voor een traditionele opstelling in de woonkamer? Wat hiermee wordt bedoeld, is dat de televisie in deze opstelling het middelpunt is en worden daar omheen, in U-vorm, de banken of hoekbank en losse zitelementen geplaatst. Hier kunt u eenvoudig vanaf wijken door bijvoorbeeld de openhaard als middelpunt te stellen. Met een los zitelement kunt u zich echter ook afzonderen van de opstelling in de woonkamer. Zo kunt u bijvoorbeeld een apart leesplekje creëren door de fauteuil in een knus hoekje te zetten.

Charles en Ray Eames

Charles Eames, geboren in 1907 en Ray-Bernice Alexandra Kaiser geboren in 1912 ontmoette elkaar in 1940 tijdens een studie aan de Cranbrook Academy of Art in Bloomfield Hills (Michigan). De twee trouwden het daaropvolgende jaar en verhuisden samen naar Los Angeles, waar ze samen begonnen te experimenteren een nieuwe ontwikkeling, het driedimensionaal kunnen buigen van multiplex. Tijdens de oorlog heeft hun werk tijdelijk stil gelegen en in 1946 stelden zij hun eerste meubelontwerpen tentoon in het MoMA (Museam of Modern Art). Dus liep uit op een succes aangezien de Herman Miller Company in Zeeland de Eames-meubels te produceren. Charles en Ray Eames hebben altijd nog veel invloed op de Eames Lounge van Vitra, ondanks het overlijden van het duo. De Eames familie beheert namelijk de Eames Office dat in nauw contact blijft met de fabrikant. Zo verliest de Vitra Lounge Chair haar originele design niet.

De Eames Lounge Chair van Cavel Design

Bij Cavel Design is er een heel team dat zich bezig heeft gehouden om de replica van de Eames Lounge Chair met een hoge kwaliteit op de markt te zetten. Wij staan ook in voor onze producten en geven daarom standaard 2 jaar garantie. Overtuigd? Bekijk dan alle opties op de Eames Lounge Chair categoriepagina. Liever een geheel maatwerk design? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Extra Algemene Voorwaarden Maatwerk Producten

  • Levertijd 8-14 weken na bestellen/aanbetalen. Dit kan met maximaal 8 weken verlengd worden door omstandigheden buiten machte van Cavel Design (bijv. vertragingen tijdens verscheping of douane formaliteiten)
  • Bij akkoord word 50% aanbetaald. Resterende 50% dient uiterlijk bij levering voldaan te worden.
  • Zodra 50% aanbetaald is word productie direct in gang gezet door Cavel Design. Bij annulering door de consument zal de aanbetaling niet gecrediteerd worden i.v.m. gemaakte productie en onkosten.
  • Annulering van de bestelling na het akkoord gaan van deze voorwaarden kan alleen schriftelijk en/of per email door de consument aangegeven worden.
  • Eindlevering zal op afspraak plaatsvinden zonder extra kosten voor de consument. Consument is zelf verantwoordelijk om de juiste contact gegevens bij bestellen in te vullen waarop contact opgenomen kan worden om de afleverafspraak te overleggen.
  • Eventuele wijzigingen kunnen binnen 24 uur na aanbetaling gedaan worden. De daarbij komende eventuele meer prijs zal opvolgend binnen 48 uur voldaan worden door de consument.