Morgen weer bereikbaar vanaf 09:30

Hoe onderhoud je jouw leren design icoon?

Ben jij de trotse eigenaar van een prachtige Van Der Rohe Barcelona Chair (bij Cavel Design bekend als Paviljoen Chair), Jacobsen Egg Chair, Eames Lounge Chair of een andere klassieker? Dan wil je die natuurlijk in uitstekende conditie houden! In deze blog lees je, hoe jij jouw leren meubelstuk het beste kunt onderhouden. En lees ook het verschil tussen leertypes.

De leren bekleding

Leer is een echt natuurproduct. En hoe beter de kwaliteit van de basis leerhuid, hoe minder bewerking deze nodig heeft tijdens het looiings- en kleuringsproces. 

 

Dit zijn vaak de duurdere leeropties, omdat dergelijke type leerhuiden schaarser zijn. Bij rundleer worden de koeien namelijk op een zorgzamere manier gehouden. Ze groeien rustig en worden niet in sneltreinvaart groot gebracht, waardoor er dus minder kans is dat de leerhuid groeistriemen krijgt.

 

Daarnaast worden de leerhuiden ook nog eens zorgvuldige geselecteerd op beschadigingen, die tijdens het leven van het rund ontstaan. Hierbij kun je denken aan insectenbeten en andere verwondingen. Aan de hand van het type leerhuid wordt ook het bewerkingsproces gehanteerd, passend bij de leerhuid. En aan de hand daarvan word weer het onderhoudsproces omschreven. Zo zal je dus een passende werkwijze moeten hanteren per type leer.

Vol aniline leer & distressed vintage leer (met wax of geolied leer)

Dit is veelal duurder leer en wordt gebruikt op de originele Eames Lounge Chair, Egg Chair en Barcelona/Paviljoen Chair. Cavel Design biedt ook meubels aan, die hiermee bekleed kunnen worden, maar vaak zijn de prijzen dan wel wat hoger. Dit duurdere leer is zorgvuldiger geselecteerd, bij de ruwe huid, met weinig natuurlijke schade. Maar doordat hierdoor ook minder nabewerking nodig is, worden er ook minder (beschermende) lagen aangebracht.

 

Wij hebben dus bewust gekozen om dit duurdere leer niet in ons standaard assortiment te hanteren. Doordat het leer minder beschermende lagen heeft, zal het leer dus ook makkelijker vuil en viezigheid absorberen. Daarnaast moet je ook een mildere cleaner gebruiken om het schoon te houden. Milder schoonmaakmiddel die speciaal  bedoelt is, voor dit type anilineleer of voor geschuurd leer.

 

Voor het onderhoud adviseren wij Royal Leather Care kits van Oranje Furniture. Dit zijn specialisten op het gebied van onderhoud(smiddelen) voor meubels. Bij Cavel Design ontvangt u deze Leather Care Kit standaard bij de premium garantiepakketten van 3 en 5 jaar.

Semi-Aniline leder en Italiaans leder

Dit is het type leer, wat wij veelal gebruiken op onze meubels. Een bewuste keus! De slijtvastheid is minimaal gelijk aan het duurdere, vol aniline leer, en ook de nerf is prachtig natuurlijk, bij dit type leer. Een doorn in ons oog is vaak dat andere reproductie meubel aanbieders zeggen dat deze meubels met aniline leer aanbieden. Veelal is dit een term die als verkooppraatje gebruikt wordt, en daarnaast zal ik in dit artikel ook uitweiden waarom wij dit leer niet standaard op onze meubels hanteren.

 

Als reproductie meubels bekleedt worden met echt aniline leder, dan wordt de productieprijs van het meubelstuk (afhankelijk van de hoeveelheid leer die gebruikt wordt voor een desbetreffend meubelstuk) met gemiddeld 40% hoger. Het is voor een aanbieder onmogelijk om bijvoorbeeld een Barcelona Chair van goede kwaliteit volledig bekleed met aniline ledere aan te bieden, voor minder dan 500 euro. De kostprijs is simpelweg te hoog als dit gebruikt wordt. Laat je dus maar niet wijsmaken, dat je dan te maken hebt met echt aniline leer!

 

Cavel Design heeft de keuze om haar meubels te laten bekleden met dit aniline leder, en daarin is de kostenbesparing NIET de reden om dit niet te opteren voor onze klassiekers. Juist het onderhoud en kwetsbaarheid is de reden. Wij hebben daarom gekeken naar de beste optie voor onze meubels en kiezen bewust voor semi-aniline leer (wat 100% leer is, hier word weleens aan getwijfeld door het word ‘semi’ die erin zit).

 

Dit behaalt bij de ruwe leerhuiden net niet het niveau van aniline leer (waar een zeer laag beschadigingspercentage een vereiste is) en heeft dus ook niet de hoge ruwe materiaal prijs. Bij semi-aniline leder wordt de leerhuid bij het bewerkingsproces voorzien van een extra laag, zodat een mooie, dichte leernerf ontstaat en wordt daarbij ook voorzien van een extra pigment afwerklaag. En juist deze extra lagen zorgen voor extra bescherming, waardoor levensduur en onderhoudsvriendelijkheid verbetert worden.

 

Bij de duurdere originele design meubels zijn extra externe onderhoudskosten enigszins te verwaarlozen t.o.v. aankoopprijs. Hier, zal een greep in de buidel, meer voor de hand liggen dan bij replica design meubels, die ook vaak, om de lagere aankoopprijs overwogen worden. Daarom heeft Cavel Design er dus voor gekozen, om een zo hoog mogelijke kwaliteit leer te selecteren, waar het onderhoud wel binnen de perken blijft. Zo heb je dus ook met het oog op onderhoud, de optie om je meubelstuk jaren mooi te houden.

 

Semi-aniline leer en Italiaans leder, zijn dan ook de beste opties voor een slijtvaste en hoge kwaliteit leertype. Dit leer is door en door gekleurd en heeft een minimale slijtvastheid van 15.000 Martindale (de eenheid waarmee slijtvastheid van stoffen gemeten word). Cavel Design krijgt bij aankoop van elke leerbadge, een certificaat voor deze slijtvastheid, zodat wij dit ook kunnen waarborgen.

Runderleer

Veel meubels worden geproduceerd uit runderleer. Als de term runderleer word gebruikt, dan hebben we het vaak over de ‘instap’ voor leer.  Het is echt leer, dat de meeste bewerking nodig heeft, om een mooie nerf te creëren. Hoewel, aniline leer en semi aniline-leer ook rundleer is, zijn de ruwe leerhuiden met de noemer ‘runderleer’ vaak meer gehavend. Runderleer is vaak minder slijtvast en kan door de vele bewerkingen dat het nodig heeft, soms een wat nepachtige uitstraling hebben. Wij hebben bewust geen meubels in dit type leer, aangezien dit niet aan onze gewenste maatstaven voldoet. Het leer, kan daarbij wel op dezelfde manier onderhouden worden als, aniline en semi-aniline leer.

Hoe je het leer behandelt voor optimaal resultaat en een prachtige uitstraling

Hieronder lees je de stappen, om je leer het nodige onderhoud te geven. Het is raadzaam om dit minimaal 1 keer per jaar te doen. Staat je meubelstuk op een zonnige plek, dan is het raadzaam, dit vaker te doen. Ook als het leer wat droog aanvoelt, is het raadzaam om het leer opnieuw in te vetten of te voeden. Echt leer (welke kwaliteit dan ook) heeft altijd onderhoud nodig. Hiermee geef je jouw design icoon weer een prachtige frisse uitstraling.

 

Voor ons stappenplan gebruiken wij Royal Leather Care Kits van Oranje Furniture Care Products. Zorg dat je voor de juiste Care Kit kiest, passend bij het type leer van jouw meubelstuk.

Stap 1. Reinig het leer met de speciale cleaner. Laat de cleaner niet te lang intrekken en poets het met gepaste snelheid en druk met het speciale sponsje in het leer. Bij normale reiniging gebruikt u de oranje zijde. Heeft het oppervlakte een zware vervuiling of moeilijke vlekken, dan gebruik je de wit/grijze zijde.

Stap 2. Poets na het reinigen het oppervlakte goed droog met een katoenen doek.

Stap 3. Voedt het leer met een verzorgende crème . Masseer de crème met het speciaal bijgeleverde doekje in en laat dit 15-20 minuten inwerken in het leer.

Stap 4. Poets de crème zoveel mogelijk uit/af. Ontzie het meubelstuk waar mogelijk enkele uren, zodat de crème goed in trekt.

PU Leer

Ben je deze tekst al eens tegengekomen: “Bekleed met echt PU leer”. Wij moeten er soms wat om lachen, want PU is helemaal geen leer. Het staat voor Poly Urethaan, wat simpel gezegd kunststof is. Daarbij is de techniek tegenwoordig wel ver, en hoeft PU dus zeker niet synoniem te zijn aan slechte/lage kwaliteit.

 

Vaak is het zelfs een betere optie dan splitleer of eco-leer, dat gemaakt wordt van rest materiaal van leer en voorzien wordt van een kwetsbare coating met leerstructuur. Maar het mag ook zeker niet de noemer leer hebben. Het kan wel een leerlook hebben die met de tegenwoordige kwaliteit, ook niet van echt leer te onderscheiden is. En ten opzichte van echt leer, is kunstleer wel veel onderhoudsarmer. Maar het echte karakter en ‘gedragen’ van leer zul je nooit kunnen nabootsen in “PU leer”.

Extra Algemene Voorwaarden Maatwerk Producten

  • Levertijd 8-14 weken na bestellen/aanbetalen. Dit kan met maximaal 8 weken verlengd worden door omstandigheden buiten machte van Cavel Design (bijv. vertragingen tijdens verscheping of douane formaliteiten)
  • Bij akkoord word 50% aanbetaald. Resterende 50% dient uiterlijk bij levering voldaan te worden.
  • Zodra 50% aanbetaald is word productie direct in gang gezet door Cavel Design. Bij annulering door de consument zal de aanbetaling niet gecrediteerd worden i.v.m. gemaakte productie en onkosten.
  • Annulering van de bestelling na het akkoord gaan van deze voorwaarden kan alleen schriftelijk en/of per email door de consument aangegeven worden.
  • Eindlevering zal op afspraak plaatsvinden zonder extra kosten voor de consument. Consument is zelf verantwoordelijk om de juiste contact gegevens bij bestellen in te vullen waarop contact opgenomen kan worden om de afleverafspraak te overleggen.
  • Eventuele wijzigingen kunnen binnen 24 uur na aanbetaling gedaan worden. De daarbij komende eventuele meer prijs zal opvolgend binnen 48 uur voldaan worden door de consument.